Biegasz? Skaczesz? A może chcesz zostać mistrzem Hawaii Ironman Triathlon? Nie ważne, każdy ma swoje marzenia, plany i cele. Ważne natomiast jest to, aby organizm miał energię do pracy i sprostał aktywnemu trybowi życia- musisz mu dostarczyć odpowiedniego pożywienia. Ostatnio przeczytałam: „dieta sportowca jest nie tylko zdrowa, lecz także urozmaicona i bardzo smaczna”. Wybrałam się więc do sklepu, bo mam ochotę na rybę.
Rybę…? Dlaczego rybę???
Otóż ryby mają wysoką wartość odżywczą przewyższającą wieprzowinę, wołowinę i drób. Ponadto są bogate w witaminy z grupy B, oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Są również dobrym źródłem składników mineralnych (fosfor, potas, sód, magnez, wapń, żelazo), a także mikroelementów takich jak: cynk, miedź, jod. Przede wszystkim jednak dostarczają zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wyprawa donikąd
Wiem, że muszę zdrowo jeść. Wiem na co mam ochotę- połowa sukcesu za mną. Otóż nie!!! Idę do pierwszego sklepu, nie ma ryby. Idę do drugiego, trzeciego słyszę to samo. W czwartym pani ekspedientka zdołała mnie poinformować, że w sklepach nie ma świeżych ryb, ponieważ ludzie ich po prostu nie kupują. Dlaczego- nasuwa się na myśl??? Nie zdołałam zadać pytania- słyszę odpowiedź: klienci wolą wieprzowinę, wołowinę oraz drób. A przecież według ekspertów do spraw żywienia, ryby powinniśmy jeść co najmniej dwa razy w tygodniu!!! „Niestety spożywa się ich za mało, a spadek konsumpcji jest charakterystyczną cechą zmian obyczajów żywieniowych, jakie nastąpiły w XX wieku”. Nie wyobrażam sobie diety prawdziwego sportowca bez ryby. Dziś więc prosty przepis na łososia. Pamiętajmy wybieramy ryby świeże, a w dodatkach zawsze warzywa i owoce sezonowe.
Składniki:
1 filet z łososia
pół pęczka zielonych szparagów
150 g masła
2 żółtka
skórka starta z połowy cytryny i pół łyżeczki soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Umyj i osusz rybę. Natrzyj ją solą, pieprzem i skórką z cytryny- pozostaw tak na kilka minut. Usmaż na maśle, po kilka minut z każdej strony. Cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki, która nam została odarta z soku oraz skórki dokładam na patelnię. Dzięki temu nadam rybie jeszcze lepszy zapach. Rybę możemy również ugotować na parze. Umyte szparagi obierz i przez 10-15 minut gotuj w wodzie osolonej. Zrób sos: na parze ubij żółtka z sokiem z cytryny. W trakcie dodaj roztopione 100 g gorącego masła. Dopraw solą i pieprzem. Na talerz nałóż odrobinę sosu, a na nim filet i szparagi. Smacznego 🙂
Jeśli nie wiecie gdzie kupić świeżą rybę, lub czym się kierować przy jej wyborze? Zapraszam do dyskusji